De Rotterdamse gemeenteraad heeft met afschuw gereageerd op nieuwe onthullingen over de omstreden appgroep van Rotterdamse agenten. Verschillende partijen uitten hun zorgen over de cultuur binnen de politie.
De raad is verdeeld over de straf, een schriftelijke berisping, die de vijf agenten vorige maand kregen naar aanleiding van racistische appjes in een appgroep met collega’s in 2019. Woensdag werd bekend dat er in de appgroep ook discriminerende opmerkingen zijn gemaakt na de moord op de 16-jarige Hümeyra. Denk en Nida zijn van mening dat de betrokken agenten alsnog moeten worden ontslagen, het CDA noemt de straf een ‘gele kaart’.
Volgens de PvdA is het vertrouwen in de politie aangetast en moet er binnen de organisatie niet weggekeken worden voor racisme. D66 vindt dat er transparante cultuur nodig is binnen de politie en ziet graag dat er een onafhankelijke commissie wordt opgericht om de organisatie te verbeteren. GroenLinks ziet meer iets in een landelijk onderzoek naar racisme binnen de politie. "Het monster moet in de bek gekeken worden." Volgens Leefbaar Rotterdam moet er meer aandacht komen voor de werkomstandigheden van agenten.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet woensdag al weten dat hij wist van de appjes die gingen over de zaak Hümeyra. Hij blijft erbij dat de agenten, die hun excuses hebben aangeboden, een tweede kans verdienen. "Ik heb na heel lang twijfelen niet gekozen voor hard tegen hard", lichtte hij donderdag toe. Volgens Aboutaleb zou hij juridisch aan het kortste eind hebben getrokken als hij de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke had verzocht de agenten te ontslaan. Hij vroeg de raad om vertrouwen te hebben in de politiechef.
Westerbeke zei geraakt te zijn door het raadsdebat en dat hij het vreselijk vond hoe het nieuws naar buiten is gekomen. Hij betreurt het dat hij de familie van Hümeyra niet eerder had ingelicht. Ook zei hij dat hij een fout had gemaakt door de berispte agenten eerder "goede dienders" te noemen. "Uit onderzoek bleek dat ze hun werk goed deden, maar ik had niet moeten zeggen dat het goede dienders waren."
NRC bracht woensdag naar buiten dat diezelfde vijf Rotterdamse agenten die burgers in 2019 "kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen" noemden ook discriminerende opmerkingen maakten na de moord op de 16-jarige Hümeyra Ergincanli. Zij werd in 2018 in de fietsenstalling van haar school doodgeschoten door haar 32-jarige ex-vriend Bekir E. "Weer een Turk minder", zou er na de moord zijn geappt. Volgens de politie zou de betreffende agent met die opmerking doelen op de rechterlijke macht na een spijtbetuiging van de dader.